Een burn-out is één van de klachten waar bijna iedereen wel een keer in zijn leven mee te maken lijkt te krijgen. Wie last heeft van hoge werkdruk loopt er grote kans op. Maar ook stress in de privésituatie kan aanleiding zijn voor de problemen. Omdat het om een serieus probleem gaat, is het ook belangrijk om tijdig in te kunnen grijpen. Hoe kan je een burn-out vroegtijdig herkennen en daarop handelen?
Blik op burn-out symptomen
Sommige mensen herkennen de burn-out te laat omdat ze de symptomen verkeerd interpreteren. Denk aan het gevoel de hele dag door moe te zijn. Geen energie hebben om iets te doen, niet alleen op kantoor maar ook in het sociale leven. Combineer dit met concentratieproblemen, spanning en prikkelbaarheid en de basis voor de burn-out is gelegd. Omdat je dit niet herkent, vermindert ook je zelfbeeld en je wereldbeeld, wat machteloosheid met zich meebrengt.
Oog voor lichamelijke klachten
Het zijn niet alleen de mentale symptomen die je kunnen helpen om alles tijdig te herkennen. Ook fysiek kunnen er problemen ontstaan. Zo ga je bijvoorbeeld slechter slapen. Daarnaast krijg je last van klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, pijn op de borst, duizeligheid en buikpijn. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te krijgen. Bedenk daarbij dat deze klachten je ook in een depressie kunnen laten afglijden.
Wat te doen bij klachten?
Mocht je al enkele van deze symptomen ervaren, dan is het dus zo dat de burn-out bij jou al begonnen is. Het is dan zaak om nu aan de slag te gaan. Zo voorkom je de volledige instorting. Het is in ieder geval belangrijk om naar huisarts te gaan. Die kan je dan volledige rust voorschrijven. Afstand nemen van alles is namelijk de enige manier om van een burn-out af te komen. Het is dus ook belangrijk om dit met je werkgever te bespreken.
Kan je problemen voorkomen?
De meest voorkomende wortel van de burn-out problemen zijn werkomstandigheden. Je doet taken die je niet aankunt of waar je onvoldoende tijd voor hebt. Ook andere problemen op de werkvloer kunnen de oorzaak zijn. Wanneer je dit dus ervaart, dan moet je hier op tijd over in gesprek gaan met de werkgever. Zo kan je een betere plek voor jezelf vinden. Dit lost vaak veel op.